keskiviikko 5. marraskuuta 2014

Helppo calzone

Calzone on mukava ja hieman erilainen pieni purtava, joka syntyy mukavasti vaikka lasten kanssa yhdessä puuhaten. Tässä on ohje yksinkertaiseen juusto-kinkku -täytteeseen, mutta sisälle voi laittaa "mitä jääkaapista löytyy", vaikkapa tomaattia, pestoa, erilaisia juustoja (mozzarella, feta, homejuusto), oliiveja jne.

Meillä calzoneja tehdään kun ei oikein muuta keksitä, ja jääkaappi alkaa olla tyhjä. Riittää että on jauhoja taikinaan, sisällys vaihtelee saatavilla olevien ainesten mukaan.

Laita syömättä jääneet calzonet jääkaappiin. Calzone maistuu hyvältä seuraavana päivänä, myös kylmänä.

Pizzataikina
  • 5 dl lämmintä vettä
  • 1 pussi kuivahiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 1-2 tl sokeria
  • 8-10 dl vehnäjauhoja
  • 1 rkl öljyä
  1. sekoita kuivahiiva veteen
  2. lisää sokeri
  3. lisää suola
  4. lisää jauhoja ensin vispilällä sekoittaen, lopuksi kädellä vaivaten
  5. kun taikina alkaa olla pehmeä ja irtonainen, lisää öljy/rasva
  6. vaivaa öljyistä taikinaa vielä hetki, lisää vielä hiukan jauhoja
  7. peitä taikinakulho liinalla
  8. anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi

Täyte
  • 3 kananmunaa
  • 300 g juustoraastetta
  • 200 g savukinkkukuutioita
  • oreganoa
  • ripaus suolaa
  1. lisää juustoraaste
  2. lisää kinkut
  3. lisää suola
  4. lisää oregano (suola, pippuri ja muut haluamasi mausteet)
  5. sekoita seos paksuksi massaksi, lisää kinkkua ja juustoraastetta kunnes koostumus on niin kiinteä että lusikallinen massaa pysyy pienessä kasassa eikä valu
Valmistus
  • ota pienen sämpylän kokoisia taikinapaloja (taikinapalan koko voi riippua esim ruokailijan iästä ja koosta)
  • taputtele ja kauli taikina pyöreäksi levyksi (halkaisija 15-20 cm)
  • siirrä pohja pellille leivinpaperin päälle
  • laita 1-2 ruokalusikallista täytettä hieman sivuun pyöreän taikinapohjan keskiosasta
  • taita taikina kahtia, täytteetön puoli täytteellisen puolen päälle (varo ettei täyte riko taikinaa, huomaat helposti jos taikina on liian ohutta, tee silloin seuraavat pohjat hieman paksummiksi)
  • painele kannen ja pohjan ulkoreunat toisiinsa kiinni
  • taita reuna vielä huolellisesti kaksinkerroin, päälle päin, kohti täytettä (näin varmistetaan että täyte ei pursu saumasta ulos) 
  • voitele calzone pienellä sipaisulla öljyä
  • jos taikinaa jää yli, pyörittele taikinasta sämpylöitä
  • paista pellillä 220 asteessa uunin keskitasossa, kunnes pinnassa on kaunis rusketus
Sinihomejuustotäyte
  • lisää taikinalevylle ensin tavallinen täyte (kuten yllä), lisää sitten täytteen päälle vielä lusikallinen sinihomejuustoraastetta